Krev smyly deště : osudy a utrpení roku 1866 - Wondrák, Eduard (Kruh, 1989)
Válka prusko-rakouská roku 1866 byla již podrobně zpracována z hlediska historického, vojenského i politického, ale zatím jen vzácně z hlediska čistě lidského s pohledem na utrpení tisíců mladých mužů, kteří byli zmrzačeni nebo umírali a byli zahrabáni v četných hrobech na českých i moravských bojištích. Málokdy se hovořilo i o útrapách obyvatelstva měst a vesnic postižených krajů. V této publikaci jsou sebrány doklady o zásadách tehdejší válečné chirurgie, o ošetřování raněných na bojišti i v polních nemocnicích, o jejích transportu, o četných chybách a nedostatcích, k nimž došlo a to jak podle pramenů rakouských, tak i pruských a hlavně podle nestranných zpráv švýcarského lékaře, který se sám zúčastňoval léčení raněných...
Okamžiky
Keywords: lékařství v literatuře; cholera; vojenské lékařství; vedení války; Warfare; dějiny 19. století; Cholera; Medicine in Literature; humanitní vědy a umění; Military Medicine; History, 19th Century