Infekční komplikace kloubních náhrad - Jahoda, David; Sosna, Antonín; Nyč, Otakar (Triton, 2008)
Kolektiv renomovaných autorů a operatérů s rozsáhlými zkušenostmi precizním způsobem zpracovává veřejnosti téměř skrytou problematiku výskytu infekcí u implantovaných kloubních náhrad, k němuž dochází přibližně u 10 % operovaných případů. Zabývá se rizikovými faktory jak ze strany operačních a léčebných postupů (antibakteriální profylaxe), tak ze strany pacientů (stav imunitního systému, léčba souběžných chorob apod.), a v neposlední řadě vzrůstající rezistencí bakteriálních kmenů, zejména stafylokoků a streptokoků k antibiotickým preparátům. Průběžně jsou porovnávány postupy a zkušenosti ze zahraničních odborných pracovišť.
Keywords: ortopedie; Postoperative Complications; replantace; infekce spojené s protézou; Biofilms; Antibiotic Prophylaxis; Prosthesis-Related Infections; pooperační komplikace; artroplastiky kloubů; biomedicínské inženýrství; Replantation; infekční lékařství; biofilmy; antibiotická profylaxe; Arthroplasty, Replacement