Feochromocytom - Pacák, Karel (Galén, 2008)
Feochromocytomy jsou vzácné, ale zrádné nádory dřeně nadledvin, které produkují katecholaminy způsobující vysoký krevní tlak, palpitace, arytmie, hyperglykemii, hypertriacylglycerolemii aj. Příznaky feochromocytomu mohou být různé: nádor může napodobovat velké množství onemocnění, což často ústí v chybnou diagnózu. Pokud nejsou tyto nádory rozpoznány nebo správně léčeny, končí téměř vždy fatálně. Publikace zkušených autorů je příspěvkem ke správné a pohotové diagnostice tohoto závažného onemocnění, která je základní podmínkou pro účinnou léčbu, většinou pomocí chirurgické resekce.
Keywords: Hypertension; onkologie; hypertenze; Chromaffin System; endokrinologie; adrenergní receptory; Pheochromocytoma; katecholaminy; Receptors, Adrenergic; chromafinní systém; Biomarkers; biologické markery; feochromocytom; Catecholamines