Variabilita srdeční frekvence u dětí vleže a vstoje - Novotný, Jan; Bernaciková, Martina (Masarykova univerzita, 2008)
Analýza variability srdeční frekvence (HRV) je používána v různých medicínských oborech jako velmi citlivá diagnostická metoda poruch neurovegetativního systému a srdce, u dospělých osob i u dětí. Cílem naší práce bylo přispět k vytvoření referenčních hodnot HRV, které jsou nezbytné pro vyhodnocování výsledků měření v klinické praxi, avšak v dostupné literatuře chybějí.
Keywords: dítě; Hemodynamics; Supine Position; tělovýchovné lékařství; hemodynamika; kardiologie; srdeční frekvence; supinační poloha; Posture; Reference Values; Factor Analysis, Statistical; Autonomic Nervous System; autonomní nervový systém; Heart Rate; referenční hodnoty; Child; faktorová analýza statistická; postura těla; fyziologie