Funkční zobrazování nádorů retroperitonea a zadního mediastina pozitronovou emisní tomografií, korelace s dosavadní diagnostikou a vliv na léčebnou strategii - Bolčák, Karol; Žaloudík, Jan; Vyzula, Rostislav; Staníček, Jaroslav; Dörr, Alfréd; Šlampa, Pavel; Nekulová, Miroslava; Papírková, Darja; Řehák, Zdeněk; Černochová, Irena; Nižňanská, Viera; Stupalová, Jana; et al. (Iga MZ ČR, 2008)
Vyšetření PET zachycuje nádorová ložiska v retroperitoneu a zadním mediastinu s vyšší citlivostí než vyšetření CT a MR. Po provedené léčbě (chemoterapií, radioterapií) nemusí být korelace mezi změnami velikosti ložiska , popisovanými CT a MR, a změnami metabolické aktivity. Vyšetření PET v oblasti retroperitonea a zadního mediastina přináší nové informace, které zásadně ovlivní další léčebný postup. Aktivita nádorového ložiska v PET scanu je úměrná histopatologicky hodnocené proliferační aktivitě nádorové tkáně, získané u operovaných případů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: pozitronová emisní tomografie; magnetická rezonanční tomografie; retroperitoneální nádory; onkologie; Retroperitoneal Neoplasms; fluorodeoxyglukosa F18; Fluorodeoxyglucose F18; Diagnostic Techniques, Digestive System; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; nádory mediastina; Mediastinal Neoplasms; Magnetic Resonance Imaging; tomografie emisní počítačová; diagnostické techniky gastrointestinální; Tomography, Emission-Computed; Positron-Emission Tomography