Monitorace, audit a inspekce v klinickém hodnocení : praktická příručka nejen pro zkoušející tým a monitory, kteří se účastní nebo chtějí účastnit klinických hodnocení - Kopečná, Eva; Paseka, Jiří; Jedličková, Anetta (Galén, 2009)
Cílem publikace je přispět k vytvoření spolehlivé základny klinického výzkumu pro farmaceutický průmysl v ČR a SR. Praktická příručka určená pro zkoušející týmy a monitory účastnící se klinických hodnocení je strukturována do čtyř oddílů. V prvním je popsána historie a základní legislativa spojená s pojmem »správná klinická praxe«. Druhá část seznamuje s rolí zkoušejícího, průběhem a dokumentací klinického hodnocení, představuje základní předpoklady pro práci monitora a jeho roli v klinickém hodnocení a zabývá se postupy monitorace klinických hodnocení. Třetí oddíl informuje o auditech a inspekcích klinických hodnocení a čtvrtý o nejčastějších chybách a podvodech a o jejich prevenci. Součástí publikace je CD, které obsahuje plné znění základních zákonů, nařízení, směrnic a vyhlášek.
Keywords: klinické lékařství; Clinical Medicine; Medical Audit; Quality Assurance, Health Care; zajištění kvality zdravotní péče; veřejné zdravotnictví; komplexní management jakosti; revize kvality lékařské péče; Total Quality Management; management, organizace a řízení zdravotnictví; benchmarking; právo, zákonodárství; Benchmarking