Narodilo se s problémy, a co bude dál? - Sobotková, Daniela; Dittrichová, Jaroslava (Triton, 2009)
Kniha seznámí čtenáře s prožitky a zkušenostmi pěti rodin, do nichž se narodilo dítě se závažnými zdravotními komplikacemi. Uvádí některé obecnější charakteristiky vývoje dětí s problémy, zejména dětí, které se narodily předčasně, a upozorňuje na obtížnou prognózu pozdějšího vývoje z raného období života. Sleduje vývoj dětí spolu s rodiči a psychology již v průběhu těhotenství, po porodu, po propuštění do domácí péče až do dosažení školního věku. Zmiňuje se o těžkostech, které musejí rodiče dětí s vývojovými problémy často překonávat, ale i o tom, co jim hlavně pomáhalo vypořádat se s těžkou životní situací.
Keywords: dětská psychologie; Parent-Child Relations; psychomotorické poruchy; Infant, Very Low Birth Weight; rodičovství; psychologie, klinická psychologie; Psychomotor Disorders; novorozenec nedonošený; pediatrie; Developmental Disabilities; Parenting; novorozenec s velmi nízkou porodní hmotností; perinatologie a neonatologie; Psychology, Child; vývojové poruchy u dětí; Infant, Premature; vztahy mezi rodiči a dětmi