Prvorozené dítě : o sourozenecké pozici - Prekop, Jirina (Portál, 2009)
Psychologické výzkumy ukazují, že pořadí, ve kterém se děti rodí, významně ovlivňuje rozvoj jejich osobnosti. Zvláště to platí o prvorozených – pokud se narodí další sourozenci, musí se vzdát své role „jedináčka“ a rozdělit se o přízeň a lásku rodičů. Pro mnoho z nich je to velmi bolestná zkušenost, která někdy negativně ovlivní jejich psychiku, zvláště když se jim nedostane emoční podpory od nejbližších. Autorka vychází ze své zkušenosti druhorozeného dítěte: v dětství trpěla prvorozenstvím své o čtyři roky starší sestry, teprve později dospěly k silnému vztahu. Prekopová během své praxe na základě terapie pevného objetí pochopila úzkosti, které prvorozené děti díky své dětské frustraci prožívají.
Rádci pro rodiče a vychovatele
Keywords: Family Relations; dětská psychologie; sourozenci; psychologie, klinická psychologie; Siblings; prvorozené dítě; výchova dítěte; sourozenecké vztahy; sociologie; Child Rearing; Parent-Child Relations; Psychology, Child; rodinné vztahy; Sibling Relations; vztahy mezi rodiči a dětmi