Železný Jan : kniha o mužích - Bly, Robert (Argo, 2005)
Za osu knihy si americký básník vybral pohádku bratří Grimmů Železný Jan a toto téměř mytologické vyprávění mu slouží jako podpůrná konstrukce pro jeho úvahy o jednotlivých fázích života, o zkouškách a prozřeních, kterými by měl procházet každý opravdový muž, chce-li být nejen navenek, ale i vnitřně šťasten, a snaží se v ní vykreslit archetyp muže, vystopovat ty rysy, které má dnešní muž společné s mužem, jenž žil na zemi už dávno před Kristem, stejně jako ty, o které s postupující civilizací přišel. Kniha měla obrovský ohlas v USA i v zahraničí a je dnes, jen pouhých osm let po svém vydání, klasickým dílem o mužské identitě, v němž hledají inspiraci jak muži, tak i ženy.
Keywords: rozvoj osobnosti; Individuation; Individuality; Gender Identity; psychoanalytická interpretace; Personality Development; individualita; Psychoanalytic Interpretation; individualizace; identifikace (psychologie); andrologie; genderová identita; Men; muži; Identification, Psychological; psychologie, klinická psychologie; sociologie