Multidetektorová výpočetní tomografie : technika vyšetření - Ferda, Jiří; Mírka, Hynek; Baxa, Jan (Galén, 2009)
V posledním desetiletí došlo v oblasti zobrazovacích metod k revolučnímu posunu ve způsobu zobrazení lidského těla. Zprvu velmi rigidní metody skenování založené na sekvenčním zobrazení v širokých vrstvách se změnily na dynamickou metodu, která se v současnosti dá využít k diagnostice téměř jakéhokoliv patologického procesu. Multidetektorová technologie umožnila nejprve výrazně zrychlit zobrazení, poté zvýšit prostorové rozlišení, aby se v současnosti od statických zobrazení přesunula k funkčním 4D zobrazením. Kniha plzeňských autorů mapuje jejich bohaté zkušenosti s výstavbou zobrazovacích protokolů MDCT a využíváním multidetektorové výpočetní tomografie. Kniha obsahuje 410 obrázků a 66 tabulek.
Keywords: kontrastní látky; Contrast Media; Tomography, X-Ray Computed; Tomography; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; počítačová rentgenová tomografie; počítačové zpracování obrazu; Image Processing, Computer-Assisted; tomografie