Gastroenterologická problematika v nefrologii - Marečková, Olga; Teplan, Vladimír; Schück, Otto (Galén, 2008)
Gastrointestinální trakt a ledviny jsou metabolicky vysoce aktivní orgány, které ve vzájemné souhře zajišťují řadu vitálních funkcí. Poškození jednoho se může projevit i onemocněním druhého orgánu. Tato ojedinělá publikace nabízí v úvodu přehled onemocnění, která vedou k současnému postižení ledvin a trávicího ústrojí, hlavním tématem monografie jsou však gastroenterologické komplikace u pacientů s onemocněním ledvin. Autorský kolektiv z našeho předního zdravotnického pracoviště v textu využívá a shrnuje své bohaté zkušenosti z posledních třiceti let lékařské praxe v oboru.
Keywords: gastroenterologie; Kidney Diseases; Gastrointestinal Diseases; nefrologie; gastrointestinální nemoci; nemoci ledvin