Psychózy : psychoterapie, rehabilitace a komunitní péče - Pěč, Ondřej; Probstová, Václava (Triton, 2009)
Publikace uspořádaná a iniciovaná editory Ondřejem Pěčem a Václavou Probstovou, kteří jsou i autory některých kapitol, poskytuje přehled o názorech skupiny odborníků z České a Slovenské republiky a Holandska na teorii a praxi psychoterapie, psychiatrické rehabilitace a systému péče o lidi s psychózou. Nejde o pohled, který sdílí naprostá většina odborníků, je však třeba zdůraznit, že autoři jednotlivých textů mají dostatečné renomé a jsou známými autoritami v oboru. Předmluvu k monografii napsal Jaap van Weeghel, autor více než dvou stovek prací, který se péčí o lidi s dlouhodobým duševním onemocněním dlouhodobě zabývá. Text je členěn do tří částí: zpracovává téma z hlediska jednotlivce, skupiny i z perspektivy systému (rodiny, komunity, společnosti). Je uveden skutečným příběhem pacienta, jehož případ jednotliví autoři komentují z pohledu přístupu, kterým se ve své praxi zabývají. V textech je zdůrazněna nezbytnost integrativního přístupu v terapii psychotického onemocnění.
Keywords: Psychotherapy; preventivní psychiatrie; Community Psychiatry; Česká republika; komunitní psychiatrie; psychiatrie; psychotické poruchy; psychoterapie; skupinová psychoterapie; Czech Republic; Psychotic Disorders; Psychotherapy, Group; Preventive Psychiatry