Návrat k rodině a domů : [příprava klientů institucionálních služeb na návrat z odloučení] - Rieger, Zdeněk (Portál, 2009)
Pro všechny, kteří delší dobu (více než 6 týdnů) pobývají v nejrůznějších zařízeních (nemocnice, vězení, azylový dům, dětské centrum), je návrat domů nečekanou zátěží vyžadující v mnoha případech odbornou pomoc. Autor, rodinný a skupinový terapeut, předkládá několikafázový program, jehož se účastní odloučení lidé, jejich rodina i instituce, v níž odloučení probíhá. Cílem je přispět k tomu, aby se svět, rodina a domov dostaly z paranormativní situace, mezi které odloučení patří, ke stavu normativnímu. Text používá jazyk metafory: ostrov rodiny je jejím prostorem, oceán světa hladinou, v níž ostrov rodiny pluje. Metafora je srozumitelná i dětem, terapeutům umožňuje využívat narativní, dramaterapeutické a arteterapeutické metody. Doplněno řadou příkladů z praxe, určeno terapeutům a pracovníkům v sociálních službách.
Keywords: Residential Treatment; Social Adjustment; sociologie; psychoterapeutické procesy; sociální přizpůsobení; psychologie, klinická psychologie; Family Relations; Psychotherapeutic Processes; sociální psychologie; ústavní terapie; Psychology, Social; Institutionalization; institucionalizace; rodinné vztahy