Aktivita krevních destiček po revaskularizačních operacích myokardu s a bez použití mimotělního oběhu. Existuje hyperagregační stav po operacích bez mimotělního oběhu? - Bednář, František (Iga MZ ČR, 2008)
Po chirurgické revaskularizaci myokardu bez použití mimotělního oběhu (MO) jsou popisovány častější uzávěry především žilních bypassů. Některé práce udávají jako možnou příčinu existenci "hyperkoagulačního" stavu po tomto typu operací. Cílem práce je porovnat časnou (pooperační) a pozdní aktivitu trombocytů u pacientů operovaných s a bez MO. Aktivita trombocytů bude měřena testem agregability a průtokovou cytometrií. Záměrem je prokázat zvýšenou aktivitu trombocytů po operacích bez MO. Průkaz vyšší aktivity destiček by se mohl stát základem nové léčebné strategie u pacientů operovaných bez MO.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Blood Platelets; Platelet Aggregation; trombocyty; koronární cirkulace; Platelet Adhesiveness; Myocardial Revascularization; revaskularizace myokardu; Coronary Circulation; Coronary Artery Bypass, Off-Pump; nemoci koronárních tepen; Coronary Artery Disease; Flow Cytometry; angiologie; průtoková cytometrie; koronární bypass bez mimotělního oběhu; kardiologie; adhezivita trombocytů; agregace trombocytů