Studium hypervirulentních komplexů Neisseria meningitidis metodami molekulární biologie a možnosti prevence jejich výskytu v České republice vakcinací - Křížová, Pavla; Kalmusová, Jitka; Musílek, Martin (Iga MZ ČR, 2008)
Klonální studium N. meningitidis metodami molekulární biologie umožní definovat podíl hypervirulentních komplexů na současném výskytu invazivního meningokokového onemocnění v České republice a určit trend vývoje. Ke klonálnímu studiu bude použita zejménametoda multilokusové sekvenční typizace (MLST). Získaná data budou předkládána k ověření a k registraci v celosvětové MLST databázi. Zjištění podílu hypervirulentních komplexů na výskytu invazivního meningokokového onemocnění umožní zpřesnit doporučenouvakcinační strategii v České republice. Poskytování dat do celosvětové MLST databáze přispěje k rozšíření znalostí potřebných k vývoji univerzálně účinné meningokokové vakcíny.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Neisseriaceae Infections; Sequence Analysis, DNA; biologie; vakcinace; Clonal Deletion; meningokokové infekce; virové vakcíny; Vaccination; sekvenční analýza DNA; klonální delece; infekční lékařství; Meningococcal Infections; diagnostické techniky molekulární; Molecular Diagnostic Techniques; infekce bakteriemi čeledi Neisseriaceae; Viral Vaccines; Neisseria meningitidis