Mendel v černé skříňce : problém interpretace přírodovědného textu - Sekerák, Jiří (Moravské zemské muzeum, 2008)
Stále existuje tajemství života. Velkolepé, fascinující, nejspíš největší, jaké kdy člověk toužil odhalit! Tajemství života, které bylo a z větší míry je i nadále dobře skryté. Jakoby uvnitř jakési spolehlivě uzamčené tajemné černé skříňky. Jedním z těch prvních, kdo nalezl klíč a pootevřel záhadnou skříňku života, aby poodhalil její tajemství, byl právě Gregor Mendel. Jak ji pootevřel? Na to se pokouší odpovědět autor publikace.
Keywords: cytogenetika; Genetics; výpočetní biologie; Cytogenetics; History, 19th Century; dějiny 20. století; Genetic Phenomena; History, 20th Century; Word Processing; zpracování textu; genetika, lékařská genetika; Computational Biology; dějiny 19. století; genetika; genetické jevy