Počítačová analýza řečového projevu a celonočních EEG záznamů u dětí - Komárek, Vladimír (Iga MZ ČR, 2008)
Vysoce četné epileptiformní výboje v celonočním spánkovém EEG se vyskytují jak u některých věkově vázaných epileptických syndromů (BERS, ABPE, LKS, CSWS) tak u neurovývojových syndromů jako jsou vývojové dysfázie a autismus Předpokládáme, že počítačová analýza řečového projevu metodou měření základního tónu a formantových kmitočtů přispěje k objektivizaci progrese či regrese řečové poruchy i efektivity použitých léčebných postupů. Očekáváme, že lineární i nelineární počítačové analýzy celonočního spánkového elektroencefalogramu přinesou nové informace o dynamice mozkové činnosti u dětí s neurovývojovými poruchami a napomohou k lepšímu pochopení patofysiologických mechanismů Korelace klinických i elektroencefalografických nálezů pro navržení nových klasifikací jednotlivých fenotypů pro případné pozdější genetické analýzy u familiárně se vyskytujících epileptických a neurovývojových syndromů
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: srozumitelnost řeči; Speech Articulation Tests; poruchy řeči; Landau-Kleffnerův syndrom; Speech Disorders; Landau-Kleffner Syndrome; elektroencefalografie; nervový systém; příznaky a symptomy; testy artikulace; Signs and Symptoms; Epilepsy; Electroencephalography; epilepsie; neurovědy; Nervous System; dítě; pediatrie; Child; neurologie; Speech Intelligibility