Orální zdraví předškolních dětí, příjem fluoridů a postoje a chování rodičů v prevenci zubního kazu dočasného chrupu - Broukal, Zdeněk; Koberová Ivančaková, Romana; Dušková, Adéla; Lenčová, Erika; Koštířová, Milada; Oganessian, Edgar; Seminario Antúnez de Mayolo, Ana Lucía (Iga MZ ČR, 2008)
Longitudinální kohortní studie kazivosti a kariogenních faktorů u skupiny 3-5letých dětí je založena na tříletém pravidelném sledování stavu dočasného chrupu, orálních kariogenních mikroorganizmů a anamnestickém a současném příjmu fluoridu. Analýza postojů a chování rodičů předškolních dětí v prevenci kazu dočasné dentice pomocí psychometrických měření adaptovaných z modelů psychologie zdraví a nemoci. Monitorování obsahu fluoridu v nejvýznamnějších potravových zdrojích fluoridu, vodách, ze kterých se připravuje dětská výživa a nápoje, elektrochemickou metodou. Vývoj a použití metody kvantitativní extrakce fluoridu ze smíšených vzorků dětské výživy pro elektrochemickou analýzu pro přímé stanovení alimentárního příjmu fluoridu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Fluorides; zubní kaz; Tooth, Deciduous; pediatrie; dítě; předškolní dítě; fluoridy; Oral Health; zubní lékařství; vztahy mezi rodiči a dětmi; Dental Caries; Child Nutritional Physiological Phenomena; kariostatické látky; Cariostatic Agents; Parent-Child Relations; Child, Preschool; Health Knowledge, Attitudes, Practice; orální zdraví; zdraví - znalosti, postoje, praxe; Child; fyziologie výživy dětí; zuby mléčné