Škůdci lidského zdraví : medicinální entomologie - Rosický, Bohumír; Weiser, Jaroslav (Přírodovědecké vydavatelství, 1952)
2. díl, navazující na \"Moderní insekticidy\" (vyd. v r. 1951), zabývá se otázkami hubení škůdců lidského zdraví. Pojednává o způsobu života hmyzu, o jeho hostitelích a snaží se vymezit podmínky, za nichž se stává nebezpečným pro člověka. Zejména klade důraz na konkrétní znalost druhu, který je hlavním článkem v přenášení nákazy, a uvádí proto podrobné klíče k určení všech druhů, které se vyskytují v areálu střední Evropy. Práce čerpá z bohatých zkušeností sovětských parasitologických škol a jejich výsledky aplikuje na naše poměry. V závěru knihy je připojena obsáhla bibliografie, uvádějící jednak příručky všeobecného obsahu, jednak knižní i časopiseckou literaturu k jednotlivým druhům hmyzu.
Kruh ; sv. 41
Keywords: entomologie; parazitologie; biologie; Insecta; Entomology; Insect Control; dezinsekce; hmyz; Pest Control; kontrola škůdců