Sledování vztahu mezi bakteriálním osídlením sliznice nosní a vedlejších dutin nosních patogenem Staphylococcus aureus a její antimikrobiální aktivitou, vyjádřenou přítomností defensinů - Kuchynková, Zdeňka; Betka, Jan; Lischkeová, Barbora; Nyč, Otakar; Pácová, Hana (Iga MZ ČR, 2008)
Staphylococcus aureus tvoří často součást normální mikroflory sliznice horních cest dýchacích a především sliznice nosního vestibula.Patogenita S.aureus úzce souvisí s produkcí různých toxinů, které vykazují superantigenní vlastnosti. Patogenita S.aureusúzce souvisí s produkcí různých toxinů, které vykazují superantigenní vlastnosti. Tyto superantigeny mají vliv na aktivitu imunomodulačních a prozánětlivých buněk a hrají tak roli v patogenezi chronických zánětlivých nemocí. Byly popsány tři skupiny beta defensinů 1-3, HBD 1-3. U všech byla prokázána antimikrobiální aktivita. HBD 1 hraje roli v přirozené obraně nosní sliznice,HBD 2 je indukován lokální infekcí nebo zánětem. HBD 3 má baktericidní aktivitu proti S.aureus.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Antimicrobial Cationic Peptides; Immunity, Innate; otorinolaryngologie; bakteriologie; nemoci vedlejších nosních dutin; přirozená imunita; imunologické faktory; beta-Defensins; Sinusitis; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; Immunologic Factors; Paranasal Sinus Diseases; sinusitida; beta-defensiny; slizniční imunita; Staphylococcus aureus; Immunity, Mucosal; kationické antimikrobiální peptidy