Atlas chorob na kostních preparátech : horní a dolní končetiny - Smrčka, Václav; Kuželka, Vítězslav; Povýšil, Ctibor (Academia, 2009)
Kniha zpracovává první část Jedličkovy sbírky v Národním muzeu. Ta zahrnuje zachované klinické preparáty s nálezy na kostře z let 1830–1950, které jsou cenné tím, že mají i klinickou dokumentaci. Obsahuje jedinečné nálezy s projevy zánětlivých chorob na kostře z období před objevem antibiotik a reprezentativní ukázky vrozených vad a jiných chorob, které byly moderní zdravotní péčí z populace téměř eliminovány. Významně tedy vypovídá o zdravotním stavu populace a úrovni lékařské péče v 19. a 1. pol. 20. století. Je využitelná jako srovnávací materiál pro řadu vědních oborů, např. paleopatologii, ortopedii, chirurgii, anatomii a patologii.
Keywords: nemoci kostí; Joint Diseases; Bone Diseases; kosti a kostní tkáň; horní končetina; muzea; Lower Extremity; Pathology; Bone and Bones; Upper Extremity; histocytologické preparační techniky; dolní končetina; humanitní vědy a umění; Museums; patologie; Histocytological Preparation Techniques; nemoci kloubů