Člověk ve světě techniky : nové problémy filozofie techniky - Tondl, Ladislav (Bor, 2009)
Cílem knihy je ukázat oblast techniky z poněkud odlišného úhlu pohledu. Jednotlivé kapitoly sice techniku prezentují z hlediska účelového a ekonomického provozu, avšak neustále zdůrazňují, že nic z toho, co technikou nazýváme, se nedokáže obejít bez lidské dimenze. Technický svět totiž není svět sám pro sebe, ale je propojen se světem lidským v tom smyslu, že souběžně se zdokonalováním techniky dochází k všestrannému rozvoji člověka. Díky širokému úhlu pohledu může tato publikace oslovit nejen čtenáře znalé problematiky – studenty a pedagogy humanitních a technických oborů, zvláště těch, jež jsou prostředníky při hledání cest, jak porozumět novým technologiím a médiím. Vděčnými čtenáři se mohou stát i zájemci z řad široké veřejnosti.
CogniSci
Keywords: technika; humanitní vědy a umění; filozofie; inženýrství; Technology; Engineering; Philosophy; technologie