Jaderná a radiační fyzika - Ullmann, Vojtěch (Ostravská univerzita v Ostravě, Fakulta zdravotnických studií, 2009)
Tento učební text \"Jaderná fyzika a fyzika ionizujícího záření\" je prvním z pěti plánovaných skript z oblasti fyzikálních vlastností a aplikací ionizujícího záření. Tvoří podrobný teoretický úvod jednak pro další fyzikálně-technické texty edice Ústavu zobrazovacích medod ZSF OU: \"Detekce a spektrometrie ionizujícího záření\", \"Aplikace ionizujícího záření\", \"Elementární částice a urychlovače\" a \"Fyzikální principy a přístrojová technika nukleární medicíny\", jakož i pro další klinicky či technicky zaměřené texty a přednášky z oborů radiodiagnostika, radioterapie a nukleární medicína. A též pro přednášky z radioekologie a radiační ochrany. Celkově má podat komplexní, avšak přístupný a polopopulární výklad fyzikálních jevů v oblasti atomů, atomových jader, částic a záření, včetně aplikací a technických principů přístrojové techniky (to především v dalších plánovaných učebních textech), s minimálním množstvím matematických vzorců, tak aby byl srozumitelný i pracovníkům nefyzikálních profesí - lékařům, technikům, laborantům, především studentům a příp. dalším zájemcům. Hlavní důraz je kladen na fyzikální obsah a pochopení podstaty a mechanismů studovaných jevů. Prostudování a pochopení textů tohoto cyklu poskytne solidní fyzikální základ, který - samozřejmě po zvládnutí speciální problematiky konkrétních oborů použití - umožní čtenářům s pochopením věci pracovat jako radiační pracovníci jak v oblasti medicíny (radiologický asistent či lékař-radiolog v radiodiagnostice, radioterapii, nukleární medicíně), tak jiných aplikací záření v analytických laboratořích, u urychlovačů, jaderných reaktorů, v oblasti radiační ochrany.
Keywords: radionuklidy; ionizující záření; radiační ochrana; Nuclear Physics; radioaktivita; biofyzika záření; Radioisotopes; Radioactivity; jaderná fyzika; Radiation, Ionizing; Radiation Protection; Health Physics; přírodní vědy