Oběti života - Cimický, Jan (Baronet, 2002)
V románu Oběti života rozvíjí autor na pozadí dramatických historických událostí časově překrývajících celou polovinu století životní příběh dvou nerozlučných přátel. Před rokem 1938 neměl ani jeden z nich žádné vážné starosti, naopak, protože oba patřili k předním chebským rodinám, měli cestu k úspěchu v životě otevřenu se vším všudy. Pépi Planer toho využil, aby vystudoval medicínu na Karlově univerzitě, zatímco Willi Bergmann se stal úspěšným obchodníkem. Jenže nadešel rok 1938 a jejich cesty se najednou prudce a navždy rozcházejí. Jeden z nich je totiž Němec a druhý Žid. Německý lékař musí přirozeně na frontu, zatímco mladému židovskému obchodníkovi se poštěstí uprchnout do Londýna, kde vstupuje do formující se československé vojenské jednotky. A tak oba dříve nerozluční přátelé stojí náhle každý na jiné straně barikády
Keywords: lékařství; Medicine in Literature; lékařství v literatuře; World War II; humanitní vědy a umění; 2. světová válka