Biologické hodiny : stále ve vrcholné formě s rytmy přírody - Pflugbeil, Karl J (Euromedia Group, k. s. - Knižní klub, 2009)
Život člověka je řízen jeho vnitřními \"biologickými hodinami\" - se všemi každodenními vzestupy a poklesy, celoročními vrcholy a propady. Každý, kdo se o tom dozví podrobněji, může vytěžit ze svých vědomostí velké výhody - a právě tato kniha mu k tomu významně napomůže. Čtenář se především seznámí s vědeckými podklady a s výsledky nejnovějších výzkumů takzvané chronobiologie. Pozná tedy funkci \"vnitřních hodin\" v lidském těle a průběh \"biologických rytmů\". Zároveň ovšem - a to je nesmírně žádoucí - kniha poskytuje čtenáři neobyčejné vodítko. Objasňuje, že je nejlepší jednat ve správný čas, využívat vhodné hodiny a vyvarovat se nebezpečných období. Ten, kdo žije v souladu s těmito vědomostmi, si například může rozdělit každý den tak, aby byl vždy ve vrcholné formě. Pak bude smět víc jíst, a přesto nepřibere, ráno vstane čilý a večer dokáže vypnout. Kniha také radí, jak se můžeme uzdravit, pokud \"vnitřní hodiny\" začnou fungovat správně. Každý člověk má v životě k dispozici omezený čas. Čtenář této knihy ho však dokáže využít mnohem lépe.
Keywords: cirkadiánní rytmus; Cognition; biologické hodiny; Chronobiology Phenomena; periodicita; kognice; podpora zdraví; fyziologie; Biological Clocks; Periodicity; vnímání času; cykly aktivity; Circadian Rhythm; Health Promotion; chronobiologické jevy; Time Perception; Activity Cycles