Lékařská protozoologie : protozoální nemoci - Jíra, Jindřich (Galén, 2009)
Lékařská protozoologie je v české odborné literatuře v této formě i rozsahu dosud nepublikovaná monografie o protozoálních nemocech, které v globálním měřítku představují jednu z nejrozšířenějších příčin ohrožení zdraví světové populace. Publikace podrobně popisuje protozoózy vyskytující se geopolitně v pásmu mírného klimatu, jako je kryptosporidióza nebo toxoplazmóza, rozšířené převážně v tropických a subtropických oblastech, jako je malárie nebo amébóza, i nákazy postihující nemocné s infekcí HIV, jako jsou mikrosporidiózy aj. Kapitoly představující jednotlivé nozologické jednotky syntetizují aspekty biologické i klinické a zahrnují popis původce, imunobiologii, epidemiologii a prevalenci, patobiologii, klinický obraz, diagnózu, terapii a preventivní opatření.
Keywords: protozoální infekce; Parasitic Diseases; Diagnosis, Differential; parazitologie; Protozoan Vaccines; parazitární nemoci; protozoální vakcíny; Protozoan Infections; diferenciální diagnóza