Klinická fysiologie - Wright, Samson; Keele, Cyril A; Neil, Eric; Jepson, John B (Státní zdravotnícké nakladatleství, 1967)
Nauka o živé hmotě je v knize probrána z hlediska problematiky subcelulární, celulární a orgánové i organismové, kdežto o otázkách populačně ekologických jsou pouhé zmínky. Publikace poučuje o udržení rovnovážného stavu živéhmoty atd. Autoři neuplatňují nikde vitalistický finalismus a mají stále na zřeteli klinické aplikace poznatků, které jejich spis podává. autoreprodukcí a o hmotných podkladech organizace, řízení, koordinace a integrace v živé hmotě. Buňka je v knize pojímána jako složitá organizace subcelulárních jednotek s příslušným systémem informací, automatismů,zpětných vazeb
Keywords: Physiology; fyziologie