Vliv definované nutriční podpory na výskyt infekčních komplikací u nemocných s jaterní cirhózou - Lata, Jan (Iga MZ ČR, 2009)
Infekce je častou komplikací jaterní cirhozy. Infekce způsobuje u nemocných s jaterní cirhózou rychlejší zhoršení jaterních funkcí, rychlejší vznik renálního selhání (hepatorenálního syndromu), může vyvolat vznik krvácení z jícnových varixů a těmito mechanismy výrazně zhoršit prognózu. Na poruše obranyschopnosti nemocných s jaterní cirhozou se může podílet často nalézaná malnutrice. Cílem navrhované studie je potvrzení hypotézy, že definovaná nutriční podpora může snížit incidenci infekčních komplikacía tím výrazně zlepšit prognózu nemocných s jaterní cirhózou.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: nutriční podpora; Hemorrhage; Communicable Diseases; ezofageální a žaludeční varixy; jaterní cirhóza; infekční lékařství; Esophageal and Gastric Varices; Nutritional Support; Prognosis; krvácení; Liver Cirrhosis; prognóza; hepatologie; hepatorenální syndrom; infekční nemoci; Hepatorenal Syndrome