Výchova žáků základní školy ke zdravému životnímu stylu : sborník mezinárodní studentské spolupráce - Holoušová, Drahomíra; Vyhnálková, Pavla; Pěčková, Lucie (Votobia, 2009)
Sborník představuje výsledky dvouleté spolupráce (2008 – 2009) českých, polských a slovenských studentských vědeckých kroužků, sdružujících vysokoškolské studenty pedagogických oborů pod vedením jejich učitelů, na projektu zaměřeném na životní styl žáků základní školy a výchovu ke zdravému životnímu stylu. Ve sborníku nalezne čtenář celkem dvacet příspěvků studentů i pedagogů, přičemž příspěvky lze rozdělit do pomyslných čtyř bloků. Nejprve jsou zařazeny statě teoretické, které se věnují problematice výchovy ke zdraví, péče o fyzické i duševní zdraví a rizik, která zdraví dětí a mládeže ohrožují. Druhý blok obsahuje dva metodicky pojaté příspěvky – prakticky využitelné náměty pro výchovu ke zdraví v mateřské škole a na prvním stupni základní školy. Ve třetím bloku jsou začleněny zprávy ze dvou rozsáhlých výzkumů realizovaných na Katedře antropologie a zdravovědy PdF UP v Olomouci a dále zajímavá výzkumná analýza životního stylu vysokoškolských studentů. Poslední (a z hlediska uskutečněného projektu stěžejní) blok příspěvků obsahuje vyhodnocení a analýzu dat získaných ve výzkumu životního stylu žáků základní školy, který byl v letech 2008 – 2009 za použití totožných dotazníků realizován v České republice, na Slovensku a v Polsku. Více zde: https://www.upss.cz/products/vychova-zaku-zakladni-skoly-ke-zdravemu-zivotnimu-stylu-drahomira-holousova-pavla-vyhnalkova-lucie-peckova-ed-/
Keywords: Life Style; Schools; životní styl; pedagogika; zdravé chování; výchova dítěte; Schools, Nursery; Child Rearing; preventivní medicína; školky; výchova a vzdělávání; Education; školy; Health Behavior