Rheoferéza jako metoda systémové léčby věkem podmíněné makulární degenerace - Rencová, Eva; Bláha, Milan; Studnička, Jan; Blažek, Martin; Solichová, Dagmar; Blaha, Vladimír (Iga MZ ČR, 2009)
Věkem podmíněná makulární degenerace je hlavní příčinou slepoty obyvatel rozvinutých zemí starších 50 let. Rozvoj její vlhké formy v disciformní jizvu nastává v 80% a podmiňuje praktickou slepotu. Navrhovaná referéza může stav zvrátit. Patogenetický podklad úspěchu: rheoferéza snižuje "shearing stress" a viskozitu plasmy odstraněním makromolekulárních látek (imunokomplexů, alfa2makroglobulinu, IgM, fibrinogenu, LDL a VLDL cholesterolu, von Willebrandova faktoru a dalších). Při výzkumu bude použito výhodné situace, kdy máme nově zavedenou vlastní modifikaci rheoferézy (průtokový separátor, sekundární filtry) a metodika se osvědčila v jiných indikacích (výzkumná sonda), má minimum nežádoucích příhod; nejsou nutné investice. Design studie: 2 výkony po 2 týdnech, (celkem 8x). Budou sledován oftalmologické parametry (ETDRS, retinofotografie retinofotem ZeissFF450, ktroretinogram, aktivita endotelu, destiček, fibrinolzy a další.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: oftalmologie; retinální drúzy; makulární degenerace; neovaskularizace sítnice; Retinal Drusen; Aged; Macular Degeneration; senioři; Pigment Epithelium of Eye; Retinal Neovascularization; pigmentový epitel oční