Nová metodika časné detekce a monitorace ovariálního hyperstimulačního syndromu (OHSS) : multifrekvenční bioelektrická impedanční analýza (MFBIA) - Hrehorčák, Martin (Iga MZ ČR, 2009)
Ovariální hyperstimulační syndrom (OHSS) spočívá v přemrštěné odpovědi na farmakologickou indukci ovulace. V současnosti není k dispozici spolehlivá a senzitivní metodika pro časnou detekci a monitoraci rozvoje této závažné komplikace indukce ovulace. Multifrekvenční bioimpedanční analýza (MFBIA) je nová metoda měření objemu extracelulárního prostoru - kompartmentu, který se výrazně zvětšuje s počátke OHSS. Cílem projektu je 1) zavést metodiku pro časnou detekci a monitoraci OHSS pomocí MFBIA 2) verifikovat spolehlivost a senzitivitu této metody 3) srovnat predikční hodnotu této metody se změnami hladin estradiolu a VEGF. Význam tohoto projektu spočíva v tom, že v případě potvrzení spolehlivosti a senzitivity této metody bude k dispozici nová, přesná ajednoduchá metodika pro prevenci jedné z nejzávažnější, potencionálně život ohrožující komplikace ART.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Electric Impedance; Predictive Value of Tests; gynekologie a porodnictví; indukce ovulace; Ovulation Induction; ovariální hyperstimulační syndrom; Women; elektrická impedance; prediktivní hodnota testů; Ovum Transport; Fertilization in Vitro; reprodukční lékařství; ženy; transport vajíčka; Ovarian Hyperstimulation Syndrome; fertilizace in vitro