Nové metody pro zlepšení diagnostických i léčebných přístupů u lidí se syndromem suchého oka - Čejková, Jitka; Dotřelová, Dagmar; Růžičková, Eva (Iga MZ ČR, 2009)
V patologii očního povrchu při suchém oku mohou hrát důležitou úlohu oxyradikály a destruktivní proteázy. Aktivní urokináza se v slzách normálního oka nevyskytuje, aproto nález aktivní formy tohoto enzymu je ukazatelem iniciace patologických změn. Nové metody otiskové cytologie užívající enzymy jako márkry metabolických poruch zlepší diagnostiku suchého oka. Biochemické metody, užívající citlivé fluorescenční substráty, jsou vhodné pro vyšetření přítomnosti i koncentrace destruktivních proteáz v slznémfilmu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Urokinase-Type Plasminogen Activator; antioxidancia; aktivátor plazminogenu urokinázového typu; biologie buňky; Dry Eye Syndromes; Antioxidants; oftalmologie; Biomarkers; Cell Biology; biologické markery; syndromy suchého oka