Streptococcus pneumoniae : studium genetických, mikrobiologických a epidemiologických charakteristik kmenů ve vztahu k zpřesnění diagnostiky onemocnění a vakcinaci - Motlová, Jitka; Alboková, Jana; Beneš, Čestmír (Iga MZ ČR, 2009)
Rozšíření spektra testů založených na fenotypových charakteristikách o průkaz genů virulence S.pneumoniae - lytA, ply a psaA pomocí PCR amplifikačních testů je v současnosti nutnou podmínkou přesného stanovení pneumokokové etiologie onemocnění. Bezchybnýprůkaz agens bude i východiskem pro zjištění incidence invazivních pneumokokových onemocnění (IPO); tento údaj na rozdíl od dalších evropských zemích v České republice (ČR) chybí. V návaznosti na naše výsledky obrážející zásadní časové rozdíly v distribuci sérotypů S. pneumoniae v ČR bude i nadále probíhat typizace kmenů u pacientů s IPO s cílem optimalizace očkování konjugovanou pneumokokovou vakcínou. Odlišné zastoupení sérotypů v řadě zemí Evropy včetně ČR vyžaduje další sledování a vzájemné porovnávání dat. Naše výsledky budou poskytovány do Evropských databází a přispějí k optimalizaci očkování touto vakcínou na mezinárodní úrovni.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Pneumococcal Vaccines; epidemiologie; Incidence; Molecular Diagnostic Techniques; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; pneumokokové vakcíny; faktory virulence; incidence; diagnostické techniky molekulární; Pneumococcal Infections; Streptococcus pneumoniae; Virulence Factors; pneumokokové infekce; biologie; Polymerase Chain Reaction; polymerázová řetězová reakce