Význam radiální endosonografie v diferenciální diagnostice obstrukce žlučových cest - Tozzi di Angelo, Igor (Univerzita Palackého v Olomouci, 2009)
Autor monografie nabízí odborné veřejnosti svoji původní práci, jejímž obsahem je srovnání tří zobrazovacích metod (USG, EUS, ERCP) v diagnostice obstrukce žlučových cest one-step-diagnostikou, provedenou v časovém intervalu do 24 hodin. Cílem práce bylo zhodnocení významu a zařazení radiální endosonografie jako miniinvazivní zobrazovací metody do algoritmu diagnostiky obstrukce žlučových cest. Jde o první publikovanou práci v našem písemnictví na toto téma, kdy na souboru 100 pacientů byla zmapována výše rizika výskytu choledocholitiázy dle předem stanovených kritérií s cílem nahradit v indikovaných případech zbytečně prováděná ERCP radiální endosonografií.
Monografie
Keywords: Biliary Tract Diseases; Diagnostic Techniques, Digestive System; diagnostické techniky gastrointestinální; endoskopie; nemoci žlučového ústrojí; Endoscopy; Ultrasonography; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; gastroenterologie; ultrasonografie