Monitorování biochemických změn v kosterním svalu během kardiochirurgické operace a v časném pooperačním období pomocí intersticiální mikrodialýzy - Manďák, Jiří; Lonský, Vladimír; Živný, Pavel; Palička, Vladimír; Pojar, Marek; Kubíček, Jaroslav; Kakrdová, Dana (Iga MZ ČR, 2009)
Metodou mikrodialýzy sledovat metabolismus a průtok krve v kosterním svalu během operace srdce a v časném pooperačním období. Časnou detekcí jejich změn následně optimalizovat vedení srdeční operace a mimotělního oběhu i léčbu v pooperačním období. Porovnat rozdíly v metabolismu a v prokrvení tkání (kosterního svalu) při 2 standardních metodách vedení srdeční operace pro ICHS - s použitím mimotělního oběhu a bez použití mimotělního oběhu. Dle zjištěných výsledků upravit protokol jejich užití.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; mikrodialýza; extracelulární tekutina; rychlost toku krve; kosterní svaly; Muscle, Skeletal; Blood Flow Velocity; Cardiopulmonary Bypass; kardiopulmonální bypass; Microdialysis; Thoracic Surgery; Myocardial Ischemia; ischemická choroba srdeční; Extracellular Fluid; hrudní chirurgie; kardiologie