Denzita exprese antigenu CD20 a CD52 na populaci nádorových buněk u pacientů s nádory typu lymfoproliferací ve vztahu k léčbě monoklonálními protilátkami - Klabusay, Martin (Iga MZ ČR, 2009)
Monoklonální protilátky se významně podílejí na léčbě řady nádorů. V hematoonkologii mají nejširší uplatnění protilátky rituximab (anti-CD20) a alemtuzumab (anti-CD52) v léčbě non-hodgkinských lymfomů a chronických lymfoidních leukémií. Cílem projektu jestanovit kvantitativně expresi antigenů CD20 a CD52 v jednotkách MESF na nádorových buňkách lymfomů a leukémií pomocí kvantitativní multiparametrické flow cytometrie. Exprese antigenů CD20 a CD52 na nádorech bude srovnána s expresí na fyziologických lymfocytech. U pacientů léčených protilátkou bude sledována odpověď na léčbu, minimální reziduální nemoc a densita exprese antigenů po ukončené léčbě. Výsledky projektu budou mít význam pro správné stanovení indikací léčby u dané diagnózy, optimalizaci dávkovacích schémat a účinnosti léčby a indikaci retreatmentu monoklonálními protilátkami anti-CD20 a anti-CD52 v případě relapsu nemoci.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: exprese genu; Antigens, CD20; Antibodies, Monoclonal; Flow Cytometry; nehodgkinský lymfom; Antigens, CD; farmacie a farmakologie; Leukemia, Lymphoid; průtoková cytometrie; Lymphoma, Non-Hodgkin; Gene Expression; monoklonální protilátky; CD antigeny; antigeny CD20; onkologie; lymfoidní leukemie; hematologie a transfuzní lékařství