Léčba parézy n. abducens pomocí biologické zpětné vazby - Černý, Rudolf (Iga MZ ČR, 2009)
Vypracování metodiky ortoptické léčba parézy n. abducens pomocí zpětné vazby realizované video-okulografickou registrací polohy oka při cvičení, která bude superponována na žádanou polohu oka na stimulační obrazovce. Ověření účinnosti tréninku na skupiněpacientů s parézou n. abducens léčených klasickou a zpětnovazebnou metodou. Hlavním cílovým kriteriem je úhel deviace oka po tříměsíčním tréninku. Vedlejším kritériem je celková doba léčby. Srovnání úhlu deviace zdravého oka při cvičení bez zpětné vazbya při jejím použití ověří předpokládanou vyšší stimulační intenzitu zpětné vazby realizované okulografií. Metodika ortoptického tréninku umožní léčbu paralytického strabismu jakéhokoliv původu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: technika lékařská, zdravotnický materiál a protetika; Feedback; okulomotorické svaly; Paresis; Oculomotor Muscles; oftalmologie; Paralysis; paralýza; elektrookulografie; Abducens Nerve Diseases; nemoci nervus abducens; paréza; zpětná vazba; Electrooculography