Nekonečné, nesmírně obdivuhodné a překrásné : nová věda evodevo - Carroll, Sean B (Academia, 2010)
Klíčem k pochopení formy je vývoj – ontogeneze – proces, jehož prostřednictvím z jednobuněčného vajíčka vzniká složitý živočich, který sestává z mnoha miliard buněk. Tohle úžasné divadlo odolávalo jako jedna z velkých nevyřešených záhad biologie po téměř dvě století. Pokroky v biologii ontogeneze a v evolučně ontogenetické biologii, přezdívané evo-devo, odhalují mnohé o neviditelných genech a určitých jednoduchých pravidlech, která konstruují živočišnou formu a evoluci. Mnohé z toho, co jsme se už dozvěděli, je tak ohromující a neočekávané, že to pronikavě přetváří náš obraz o tom, jak evoluce funguje. Tato kniha líčí příběh zmíněné nové revoluce evo-devo a jejích vhledů do problematiky, jak se živočišná říše vyvíjí.
Galileo ; sv. 37
Keywords: Biological Evolution; biologie; Animals; genetika, lékařská genetika; Genetic Speciation; vznik druhů (genetika); biologická evoluce; vývojová biologie; embryonální vývoj; Embryonic Development; zvířata; Developmental Biology