Dobře naladěný pesimista : jak být dokonale šťastný - Nöllke, Matthias (Beta, 2010)
Kniha vtipně popisuje speciální odnož pesimistů, a to pesimistu dobře naladěného. Od optimistů se liší tím, že není skálopevně přesvědčen o svém budoucím úspěchu, na rozdíl od pesimistů to zase nemusí být nutně škarohlíd a nevzdává své snažení předčasně. Příliš nevěří ve svůj úspěch, předvídá naopak možnost výskytu komplikací a nevylučuje případný nezdar. Paradoxně ho tento přístup dovede nejdál, protože počítá se všemi možnými (i nemožnými) nástrahami, které ho mohou cestou k cíli potkat. Vypořádá se s nimi a jeho úspěch je tak téměř zaručen. Poznejte jej blíže. Přečtěte si několik příběhů, nastiňujících odlišné chování optimistů, pesimistů a dobře naladěných pesimistů. Možná vám bude uvažování dobře naladěného pesimisty tak blízké, že je přijmete za své.
Keywords: Happiness; řešení problému; Attitude; chování a mechanismy chování; psychologie, klinická psychologie; rozvoj osobnosti; postoj; Problem Solving; Behavior and Behavior Mechanisms; sociologie; emoční expresivita; Expressed Emotion; štěstí; Personality Development