Komplexní léčba popáleninového traumatu - Königová, Radana; Bláha, Josef (Karolinum, 2010)
\"Publikace: Komplexní léčba popáleninového traumatu - Josef Bláha;Radana Königová. Učebnice představuje ucelený, moderní pohled na problematiku léčby pacientů s termickým, elektrickým, chemickým a radiačním poraněním. Připravil ji autorský kolektiv pod vedením Radany Königové, profesorky tohoto oboru na klinice 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která patří k předním českým odborníkům na popáleniny. Je určena všem specialistům, studentům medicíny a lékařům v postgraduálním vzdělávání i v praxi.Kniha se vyznačuje přehledným shrnutím všech aspektů popáleninové medicíny a jasným a precizním definováním složité problematiky; všechny poznatky jsou doloženy řadou příkladů z bohaté praxe autorů. Významnou část publikace představují kapitoly věnované traumatům, kde je zohledněn i etický aspekt léčby. Autoři se zabývají rozsahem a typem potřebné péče, prevencí popáleninového psychického stresu i psychickou rehabilitací pacientů.Publikace je doplněna DVD nosičem, na kterém je přes 600 obrázků a schémat ve vysokém rozlišení, k nimž se vztahují odkazy v jednotlivých kapitolách publikace.
Keywords: Burn Units; management péče o pacienta; traumatologie; rány a poranění; Patient-Centered Care; Patient Care Management; popáleninové jednotky; Trauma Centers; popáleninová medicína; popálení; anesteziologie a intenzivní lékařství; Wounds and Injuries; péče orientovaná na pacienta; traumatologická centra; urgentní lékařství; Burns