Kolposkopie děložního hrdla - Turyna, Radovan; Sláma, Jiří (Galén, 2010)
Kolposkopie je jednou ze základních vyšetřovacích metod v gynekologii. V České republice je nedílnou součástí gynekologické péče a její základy jsou předmětem pregraduální i postgraduální výuky. Přesto u nás dosud nebyla publikována ucelená monografie, která by se kolposkopii věnovala. Cílem autorů bylo poskytnout odborné veřejnosti aktuální přehled informací o kolposkopii jako vyšetřovací metodě. S ohledem na široký rozsah problematiky se věnují pouze nálezům na děložním hrdle, kde je kolposkopické hodnocení využíváno nejčastěji. Průvodní text si klade za cíl vysvětlit principy vyšetření, základní pojmy a kolposkopické názvosloví, ukázat na aktuální postavení kolposkopie v klinické praxi a podat stručný přehled úzce souvisejících témat. Kniha nepřináší návod na řešení patologických nálezů na děložním hrdle, aktuální informace o managementu takových změn jsou v dostatečné míře v odborném tisku.
Keywords: Colposcopy; Uterine Cervical Neoplasms; terminologie jako téma; Terminology as Topic; kolposkopie; Uterine Cervical Dysplasia; gynekologie a porodnictví; onkologie; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; nádory děložního čípku; dysplazie děložního hrdla