Biologická léčba v revmatologii - Olejárová, Marta (Mladá fronta, 2010)
Biologická léčba se v současné době stala již etablovanou součástí komplexní péče o pacienty se zánětlivými revmatickými chorobami. Předkládaná monografie podává přehled nejaktuálnějších poznatků stran jejích indikací, kontraindikací, ale i dlouhodobé bezpečnosti léčby. Inhibitory TNF-? a ostatní přípravky biologické léčby jsou nejprve podrobně probrány z hlediska mechanismu účinku jednotlivých léků – samostatné kapitolky se věnují farmakokinetice, účinnosti u revmatoidní artritidy, psoriatické artritidy, ankylozující spondylitidy, juvenilní idiopatické artritidy a dalších onemocnění. Následuje přehled dávkování, způsobů aplikace a potenciálních nežádoucích účinků těchto léčiv. V kapitole „Biologická léčba v České republice“ nalezne čtenář nejen aktuální informace o současných podmínkách biologické léčby v naší republice a přehled center biologické léčby u nás, ale i informace o „Registru nemocných s revmatickými chorobami, léčených biologickou léčbou, v ČR (ATTRA)“, díky němuž je možné dlouhodobé hodnocení výsledků léčby včetně fyzické funkce a kvality života, bezpečnosti léčby i farmakoekonomických parametrů. Vše doplňuje řada praktických schémat, příloh a tabulek.
Aeskulap
Keywords: revmatické nemoci; imunokonjugáty; TNF-alfa; Biological Therapy; Immunoconjugates; revmatologie; Rheumatic Diseases; farmacie a farmakologie; Rheumatology; biologická terapie; Tumor Necrosis Factor-alpha