Krize a tvořivý přístup k ní : typy životních krizí, jejich dynamika a možnosti krizové intervence - Kast, Verena (Portál, 2010)
Typy životních krizí, jejich dynamika a možnosti krizové internvence. Krize představuje v životě člověka takový stav, kdy se ukazuje, že navyklé způsoby prožívání a jednání již nejsou udržitelné a je třeba osvojit si nové. Jak v krizi pomoci a co lze od krize očekávat? Na tyto otázky naleznou v knize Vereny Kastové odborníci i laici fundovanou a současně srozumitelnou odpověď. Na četných příkladech a kazuistikách z vlastní dlouholeté praxe autorka ukazuje možnosti, jak může člověk v krizi odpovědět na tuto svou situaci jako na výzvu k tvořivosti. Úkolem terapeuta, který s člověkem v krizi pracuje, je podporovat svého klienta, aby tuto výzvu přijal a odpověděl na ni. Autorka bere v úvahu nejen oblast individuální psychiky člověka, ale také rodinný, profesionální a vůbec sociální rozměr krize.
Spektrum ; 11
Keywords: Anxiety Disorders; psychoterapie; Crisis Intervention; psychologie, klinická psychologie; úzkostné poruchy; Psychotherapy; krizová intervence