Člověk a pravidla : kde se berou rozum, jazyk a svoboda - Peregrin, Jaroslav (Dokořán, 2011)
Jakou roli hrají v lidském životě pravidla? Člověk by řekl, že nevelkou a spíše otravnou: pravidla pravopisu, pravidla slušného chování či daňové zákony se nás zdají spíše obtěžovat než cokoli jiného. Proto možná leckoho překvapí, že filosof Immanuel Kant viděl výlučnost lidského druhu právě v tom, že jsme schopni sami sobě stanovovat pravidla a zákony. Někteří filosofové se i dnes v tomto ke Kantově myšlence hlásí a vidí člověka především jako normativní, to jest pravidly se řídící bytost. Mnozí z nich se dokonce domnívají, že určitý druh pravidel stojí i v základě našeho jazyka i našeho lidského způsobu myšlení.
Keywords: Behavior and Behavior Mechanisms; Consciousness; sociologie; Biological Evolution; psychologie, klinická psychologie; Philosophy; humanitní vědy a umění; chování a mechanismy chování; sociální psychologie; biologická evoluce; Psychology, Social; filozofie; vědomí; Logic; logika