Vnitřní cesty do vnějšího vesmíru : cesty do jiných světů prostřednictvím psychedelik a dalších spirituálních technik - Strassman, Rick (Dybbuk, 2010)
Kniha Vnitřní cesty do vnějšího vesmíru je souborem esejů na téma průzkumu a objevování vlastního vědomí pomocí psychedelických látek. Eseje sepsali zkušení výzkumníci této oblasti, lékaři, kteří se specializují na experimenty s psychedelickými a halucinogenními drogami. Možná, že naše vědomí reality musí být změněno, aby odráželo racionální vysvětlení spirituálních zjevení. I když duchovní setkání připadají skutečná převážně těm, kteří je prožívají, zřejmě odrážejí mnohem sofistikovanější model reality, než nám současný vědecký empirismus umožňuje. Lidé skutečně přicházejí do kontaktu se spirituální inteligencí, která podle všeho předchází časoprostoru, jak jej známe – bohové však nejsou ani tak mimozemští jako spíše nelokální. Kniha může dobře posloužit jako příručka, jakási cestovní mapa, která má průzkumníkům a psychonautům usnadnit orientaci a ušetřit čas. Předkládá čtenářům aktuální poznání v tomto těžko uchopitelném bádání a poukazuje na to, že svět, který bychom měli probádat, neleží vně nás, ale nachází se v našem nitru.
Keywords: farmacie a farmakologie; Hallucinogens; Consciousness; adiktologie; spiritualismus; halucinogeny; psychologie, klinická psychologie; Spiritualism; esoterismus; vědomí