Hypopituitarismus a diabetes insipidus centralis : průvodce ošetřujícího lékaře - Hána, Václav (Maxdorf, 2011)
Snížená nebo zvýšená sekrece hormonů hypofýzy zasahuje do celé řady metabolických dějů v organismu a její kompletní výpadek je neslučitelný se životem. Onemocnění hypotalamu a hypofýzy představují závažná onemocnění, ale v převážné většině případů se jedná o nezhoubná a léčitelná onemocnění. Následkem onemocnění této vitálně důležité oblasti organismu bývá často porucha sekrece hypofyzárních hormonů. Správně vedená léčba základního onemocnění a optimálně nastavená substituční léčba umožňuje ve většině případů pacienty vrátit do plnohodnotného života. Moderní endokrinologie má k dispozici substituční léčbu všemi potřebnými hormony hypofýzy. Kdy pomyslet na nedostatek hypofyzárních hormonů, jak ho diagnostikovat, jak správně nastavit substituční léčbu a poukázat na interakce mezi hormony si klade za cíl tato knížka. Cílem je též upozornit na novější preparáty v substituční léčbě. Péče o pacienty s postižením hypotalamo–hypofyzární jednotky vyžaduje interdisciplinární spolupráci. Publikace je určena zejména endokrinologům a internistům, případně neurologům, oftalmologům, neurochirurgům nebo radioterapeutům.
Jessenius
Farmakoterapie pro praxi ; Sv. 44
Keywords: diferenciální diagnóza; Diabetes Insipidus; lékové interakce; Drug Interactions; nemoci hypofýzy; komorbidita; Hormones; Comorbidity; endokrinologie; farmakoterapie; Diagnosis, Differential; Medication Therapy Management; management farmakoterapie; hypopituitarismus; Pituitary Diseases; hormony; diabetes insipidus; farmacie a farmakologie; Hypopituitarism