Tragédie slavných - Budinský, Libor (Knižní klub, 2011)
Touto knihou autor uzavírá čtyřdílný soubor příběhů o lidech, kteří zemřeli nepřirozenou smrtí. Za života patřili mezi vyvolené – najdeme mezi nimi příslušníky nejvyšší aristokracie včetně mocných panovníků, slavné umělce, sportovce, vědce, politiky… Napříč stoletími i kontinenty se odehrávali – a stále odehrávají – tragédie. Hrdina romantických ság – Richard Lví srdce – byl statečný voják a vítěz mnoha bitev. Osudným se mu stalo, na první pohled nijak vážné, zranění od zbloudilé střely z kuše. Hrdina z jiného koutu světa, Jurij Gagarin, byl první, kdo si do kolonky povolání mohl napsat: kosmonaut. Zemřel poté, co nezvládl přistání s cvičným letounem. Vynikajícího českého fotografa Viléma Heckela zastihlo zemětřesení na Huascaránu. Nositele Nobelovy ceny Pierra Curie srazil vůz. A všichni si pamatujeme na smutnou zprávu, že na následky autohavárie zemřel hokejový hrdina Ivan Hlinka. Libor Budinský vybral do této knihy šedesát pět osobností z celého světa; je to sice smutné, ale velmi zajímavé čtení.
Keywords: Death, Sudden; náhlá smrt; humanitní vědy a umění; Famous Persons; významné osobnosti