Povrchová elektromyografie v klinické rehabilitaci - Krobot, Alois; Kolářová-Paráková, Barbora (Univerzita Palackého v Olomouci, 2011)
Výukový materiál referuje stručně a přehledně o metodice povrchové polyelektromyografie, jak ji autoři používají v rutinním povozu kineziologické laboratoře ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jde o první ucelený výukový text, který se v českém jazyce touto metodou zabývá. Autoři zdůrazňují především možnosti detailní analýzy funkčních pohybových poruch a popisují konkrétní diagnostické i terapeutické využití povrchové polyelektromyografie v klinické rehabilitaci poruch motoriky. V textu navazují kapitoly o historii disciplíny v rámci vývoje elektrofyziologie, vybrané poznatky z elektrofyziologie kosterních svalů, šířeji se popisují algoritmy vlastního měření a dalších zpracování polyelektromyografického záznamu.
Skripta
Keywords: Electromyography; rehabilitační a fyzikální medicína; Physical Therapy Modalities; techniky fyzikální terapie; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; elektromyografie