Nové základy experimentální psychologie : duševědné výzkumy a objevy - Kafka, Břetislav; Hofman, Jaroslav (Poznání, 2011)
Druhé úplné vydání Kafkovy experimentální psychologie, doplněné o autorovy předmluvy k předchozím vydáním i jeho vlastní vysvětlivky v podobě abecedně řazených hesel. Kafkova psychologie vychází z pojetí člověka, stvořeného k obrazu Boha, jako jednoty těla a duše. Nesmrtelná duše dává hmotnému tělu lidský život. Na tomto základě Kafka staví svoje obecné pojetí psychologie, ale zároveň také objasňuje praktické příklady a jevy z oblasti duševního života (např. magnetismus, jasnovidnost, telepatii či duševní léčení). Text nového vydání je velice přehledně zpracován. Abecední rejstřík používaných pojmů a pokusů odkazuje na příslušné očíslované odstavce, které se zabývají danou problematikou. V závěru knihy je navíc uveden i odborný posudek dr. Skácela na Kafkovo dílo.
Keywords: Psychology, Experimental; experimentální psychologie; výzkum; psychologie, klinická psychologie; Research