Kochleární implantáty : rady a zkušenosti - Motejzíková, Jitka; Barvíková, Jana; Drozdová, Lenka (Federace rodičů a přátel sluchově postižených, 2009)
Kniha je určena především pro rodiče neslyšících dětí a dětí s těžkým sluchovým postižením, kteří pro své děti uvažují o kochleární implantaci. V knize mohou rodiče najít potřebné informace, které se týkají samotné operace i kochleárních implantátů, výběru komunikačního prostředku pro dítě, rehabilitace dítěte, adaptace vzdělávacího procesu, aj. Kniha obsahuje 11 článků od odborníků, které se zabývají jednotlivými tématy týkajícími se implantace, a 16 rozhovorů s rodiči dětí, které už implantaci podstoupily, a také se samotnými mladými uživateli kochleárních implantátů. V knize je možné najít informace o organizacích, které mohou rodičům dětí poskytnout účinnou pomoc, seznam užitečné literatury či internetové odkazy, kde je možné hledat další informace. CD seznamuje s problematikou kochleárních implantátů a operace. Sestává z části věnované dětem, která je animovaná, mluvená, doprovázená titulky. Představuje narození holčičky Andulky, jejíž rodiče mají podezření, že neslyší. Hledají proto pomoc u odborníků, holčička dostane sluchadla a poté i kochleární implantát. Druhý příběh seznamuje s jedním Andulčiným dnem ve škole. Následují hry se zvuky, slovy a větami. Informace v další části jsou věnovány rodičům, pedagogům a ostatním zájemcům a seznamují např. s tím, jak funguje ucho, co je a jak pracuje kochleární implantát, aj. Součástí CD je také film "Slyším, mluvím....", v němž se o své zkušenosti dělí 3 rodiče implantovaných dětí i samotní uživatelé kochleárního implantátu, aj.
Keywords: kochleární implantáty; Communication; otorinolaryngologie; komunikace; Education, Special; Child; Cochlear Implantation; výchova dítěte; kochleární implantace; dítě; pediatrie; Cochlear Implants; Child Rearing; speciální vzdělávání